Waarom iedere dag hetzelfde dragen…

…nu al het beste idee is van het jaar

Het dragen van een ‘persoonlijk uniform’ voelt misschien wat radicaal. Want je beperkt je outfit tot één look. Voor elke dag. Toch zou dit weleens het beste idee van dit jaar kunnen zijn. Kijk de kunst af bij bekende zelfdeklerendragers en ervaar zelf wat het je oplevert. In elk geval een dikke overwinning op jezelf. Want, ja: de angst voor kritiek is in het begin zeker aanwezig.

Signature style

Het basisidee voor een persoonlijk uniform (of: signature style) is dat je op werkdagen niet meer hoeft na te denken over je kleding. Zo houd je je keuzecapaciteit in de ochtend zo kort mogelijk.

De energie die je hiermee bespaart, komen andere (zakelijke of creatieve) beslissingen ten goede. En in het weekend kun je dan wél de meest uiteenlopende stijlen combineren uit je kast die passen bij jouw persoonlijkheid.

Dit idee, om alleen in het weekend los te gaan met je kleding, komt van Matilda Kahl. Een veelbesproken rolmodel van de groeiende groep zelfdeklerendragers.

Doe de Matilda

Als art director van een New Yorks reclamebureau schreef Matilda Kahl in 2015 een artikel in de Harper’s Bazaar over haar besluit een werkuniform te gaan dragen. Een uniform dat bestaat uit een witte zijden blouse met leren veter om de hals, op een zwarte broek.

In de aanloop naar dit besluit vroeg Kahl zich af waarom haar mannelijke collega’s het zoveel makkelijker hadden dan zij. Waarom hesen zij zichzelf iedere ochtend in hetzelfde saaie pak, en werd er van haar wel dagelijks nieuwe creativiteit en modegevoeligheid verwacht? Het artikel ging viral. En vooral vrouwen reageerden enthousiast.

Beslissingen automatiseren

Want voor vrouwen is een werkuniform inderdaad nog een nieuw gegeven. Het zijn vooral bekende mannen die je kunt uittekenen in hun kleren. Denk: Steve Jobs in zijn zwarte coltrui, Obama in zijn grijze of blauwe pak, Mark Zuckerberg in zijn eeuwige T-shirt en Karl Lagerfeld in zijn beroemde outfit.

Wat bij deze mannen nog meer opvalt, is dat er in hun werk een groot beroep wordt gedaan op hun denkvermogen. Er wordt van hen verlangd dat ze snel belangrijke beslissingen nemen, of met vooruitstrevende ideeën komen.

Om dat te bereiken, elimineren ze het nemen van onbelangrijke beslissingen. En automatiseren ze beslissingen die dagelijks terugkeren. Zoals: de keuze van hun kleding. En soms zelfs van hun avondeten, zo blijkt. Obama hierover in Vanity Fair:

“I’m trying to pare down decisions. I don’t want to make decisions about what I’m eating or wearing. Because I have too many other decisions to make.”

De paradox van de keuze

Waar het op neerkomt, en dat is wetenschappelijk aangetoond, is dat je brein maar beperkt beslissingen kan nemen. Natuurlijk is het voor je gevoel van autonomie en vrijheid heel belangrijk om keuzemogelijkheden te hebben. Maar bij een toename in keuzes kun je dit juist als last ervaren. De auteur Barry Schwartz heeft hier een heel boek aan gewijd: The Paradox of Choice.

Ook de nobelprijswinnende econoom en filosoof Amartya Sen stelt dat we ons bij elke nieuwe keuze moeten afvragen of die het leven zinvoller of zinlozer maakt. Want niet alle keuzes vergroten je vrijheid. Soms, en eigenlijk heel vaak, kun je je energie beter in andere zaken steken. Zoals Steve Jobs en anderen dat al wisten.

THE PARADOX OF CHOICE

Choice isn’t always good.
Let me summarize two decades of willpower research:
We use willpower to do everything [ make decisions, focus, be creative, and on and on].
Our daily willpower is limited [ use too much, and you function like a drunk person ].
If that didn’t blow your mind, read it again.
In other words: making pointless decisions cripples performance.

Barry Schwartz

Ervaar het zelf

Houd eens 21 dagen bij hoeveel tijd je kwijt bent met kleding uitzoeken voor die dag. Sta in die 21 dagen bewust stil bij het effect van je kleding op je gemoed: in welke outfit voel je je het prettigst? Kies na die 21 dagen gedurende één week voor het ‘uniform’ waar jij je het zelfverzekerdst in voelt.

Zie je op tegen kritiek uit je omgeving? Natuurlijk is die angst terecht. Toch zal je zien dat je omgeving het niet eens doorheeft dat je er elke dag hetzelfde uitziet. Mensen zijn daarvoor teveel met zichzelf bezig. Een extra overwinning op jezelf, als je er toch voor gaat.

Ultieme vorm van vrijheid

De twee meest gestelde vragen na het verschijnen van Kahl’s artikel waren overigens, of zo’n outfit op den duur niet gaat vervelen, en of je nog wel kunt laten zien wie je wilt zijn. Maar weet je wat het is? Met een uniform laat je juist zien wie je echt bent. Namelijk iemand die de controle neemt over zijn eigen brein.

Kahl’s antwoord was dan ook: “Op deze manier voel ik me niet alleen elke dag lekker in wat ik draag, ik denk niet eens meer aan wat ik draag. De ultieme vorm van vrijheid.”

Download hier je gratis ‘buddy’ 

Om het makkelijk voor je te maken heb ik een template voor je gemaakt. Zo ontdek je ‘vanzelf’ wat je favoriete outfit is. Veel plezier!